De wijnstreek Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, aan de middellandse zee. In het meest zuidelijke deel van de streek staat het grootste aantal druivenranken aangeplant, waarvan de druiven grotendeels bestemd zijn voor de productie van roséwijn onder de appellatie Côtes de Provence. Naast rosé worden in de Provence krachtige rode wijnen gemaakt en is er een kleine productie van witte wijnen. Vaak hebben producenten meerdere wijnen in hun portfolio, verdeeld over de drie kleuren. Een goed voorbeeld is Domaine de Rimauresq; een wijnuis in Pignans dat als Cru Classé is aangemerkt.
Het belangrijkste druivenras in de Provence is mourvèdre. Deze druif levert de basis voor veel rosés en rode wijnen. Omdat het een erg laat rijpend ras is, kan mourvèdre alleen in warme klimaten (zoals de Provence) gedijen. De mourvèdrewijn bij uitstek is Bandol - een kleine appellatie nabij Toulon die bekend staat om zijn kwalitatief hoogwaardige wijnen. Vaak wordt mourvèdre gecombineerd met druivenrassen als grenache, syrah en cinsault. .
Daarnaast zijn de internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon in opkomst in de Provence. Het wijnhuis Richeaume, van bio-pionier Henning Hoesch en zoon Sylvain, maakt op basis van internationale rassen bijzondere rode wijnen. Omdat deze niet voldoen aan de eisen van de appellatie waarin het wijnhuis zich bevindt, worden ze doorgaans gebotteld als land- of streekwijn. De kwaliteit van de wijnen steekt echter menig top-Provençaal naar de kroon.
Fraaie, frisdroge Provencerosé. Subtiel geurend naar framboos, perzik, appel en anijs. Mooi sappig en verfijnd van smaak met een opwekkende frisheid. De finale is elegant en mediterraan kruidig. Om solo van te genieten of bij de borrel.
Wat is dit goed gemaakt, mijn rosé voor 2022!
Oogstjaar: 2021
"Het eerste waar ik aan dacht toen ik deze wijn rook is....vakantie. Ik waande me weer even in het mediterrane gebied..." Lees meer
Verleidelijke, fruitige rosé met een sprekende geur van bosaardbei, watermeloen, perzik en anijs. Heerlijk sappig met klein rood fruit en een mooie frisheid in de smaak. De finale is soepel en droog.
Volrode Franse wijn met een aroma van rood fruit en kruiden. De pittige, intense smaak past - jong gedronken - goed bij kruidige gerechten. Eenmaal gerijpt erg lekker bij geroosterd vlees, lamsbout of gerijpte kazen.
Franse rode wijn met een intense geur en smaak. Jong gedronken past deze wijn heel goed bij licht gekruide gerechten. Gerijpt erg lekker bij kalfsvlees of fijn gevogelte.
Kenmerkende Provençaalse rosé met een zalmroze tint en een fijn aroma van klein rood fruit en kruiden.
Droge witte wijn uit de Franse Provence, met een subtiel aroma van klein geel fruit en bloemen. De krachtige smaak past heel goed bij bouillabaisse, visgerechten en wit vlees.
Zalmroze rosé met een opwekkende geur van rozenbottel, framboos, perzik en meloen. De smaak is krachtig, vol en intens sappig met een levendige frisheid. Mooi droog en indrukwekkend lang in de finale met klein rood fruit, anijs en laurier.
Krachtige Franse rosé, met de geur van fruit en kruiden en een pittige, droge smaak. Erg lekker bij bouillabaisse, gegrilde vis of kruidig lamsvlees. Het lekkerst uit een karaf!
Verleidelijk, rijpfruitig geurende witte wijn met aroma’s van bloesem, peer, perzik en meloen. De smaak is toegankelijk en intens sappig met milde zuren. Soepele afdronk met tonen van anijs en brioche.
Rimauresq is voornamelijk bekend geworden door zijn prijswinnende rosé. Het terroir (zand- en kalkgronden) met een koele noord-west-expositie zorgt voor een relatief lange en vooral evenwichtige rijping van de druiven met een uitstekende zuur-suiker balans.
Franse rosé met de verfijnde geur van framboos en lichte kruiden. De smaak is vol, sappig en evenwichtig: erg lekker bij schaal- en schelpdieren, gegrilde vis en gevogelte.
Franse rosé met een subtiel aroma van kruiden en fijn rood fruit. De smaak is complex en aanhoudend. Lekker bij Zuid-Franse klassiekers zoals salades met vis en olijfolie, gegrilde vis en vleesgerechten.
Flesinhoud: 1500 ml
Rijp rood fruit en licht eiken vormen het aroma van deze Franse rode wijn met een volle, krachtige smaak. Jong gedronken erg lekker bij kruidige vleesgerechten, gerijpt heerlijk bij wild.
Franse rode wijn, gemaakt van de mourvèdre-, grenache- en cinsaultdruif. Kruidig, fruitig aroma en een volle, krachtige smaak. Deze pittige wijn is heerlijk bij gegrild vlees of wild.
De lekkerste wijnen uit Provence koop je bij Marius Jouw Wijnvriend in Den Haag! Vanaf 50 euro gratis thuisbezorgd.