Zondagochtend 25 februari 6:00 uur stipt verzamelde ons vierkoppige team zich bij ons kantoor/loods op de Binckhorstlaan om te vertrekken richting de Bourgogne. Eindbestemming: Mâcon, het centrum van het gelijknamige wijngebied Côte Mâconnais. Na een slordige negen uur rijden (inclusief pitstop in Luxemburg) kwamen we aan in het zuidelijkste puntje van de Bourgogne, alwaar de eerste producent ons opwachtte.
181 Route de Mâcon, 71960 Davayé. Sinds 1981 maakt Thierry hier wijn: hij bezit negen hectare in Pouilly-Fuissé, drie hectare in Mâcon en zestig are in Saint-Véran. De chardonnay-stokken zijn 25 tot 65 jaar oud, en worden zo min mogelijk bewerkt met herbi- en/of pesticiden: alleen in koele, natte jaren worden minimale hoeveelheden gebruikt om zo de oogst niet compleet te verliezen.
Na 800 kilometer rijden op een dieet van brownies, gevulde koeken (dankjewel Josephine!) en tankstation-koffie, konden we wel een goed glas wijn gebruiken. Als eerst werd de Bourgogne Blanc geproefd: fruitig, toegankelijk en mooi fris. Van generieke Bourgogne schakelden we over naar gemeentelijke appellations: Mâcon-Villages, Mâcon-Bussières en Viré-Clessé. Met name de Mâcon-Buissières viel positief op: een mooie balans tussen rijping op eikenhout (50%) en RVS (de overige 50%). We eindigden met Saint-Véran en Pouilly-Fuissé, waarbij de Pouilly-Fuissé (ietwat voorspelbaar, maar toch) de algehele winnaar van de gehele selectie was: rijk, zacht en vol, maar ook hier weer knap behoud van frisheid. De eerste pallet is inmiddels op voorraad genomen, en we zijn onwijs blij dat we de wijnen van Thierry toe hebben kunnen voegen aan ons assortiment.
Het uitzicht vanaf het domaine van Thierry Drouin, met de Roche de Vergisson op de achtergrond.
770 La Bruyère, 71960 Vergisson. De volgende ochtend reden wij, na gezamenlijk ontbeten te hebben, naar het volgende adres in Vergisson. Op een heuvelweggetje werden we opgewacht door Anthony Saumaize, zoon van oprichter en eigenaar Jacques Saumaize. Jacques richtte dit domein op in 1987 samen met vrouw Nathalie, en worden sinds 2012 bijgestaan door zoon Anthony. Net zoals Thierry Drouin werken ook zij zoveel mogelijk biologisch, met het grote verschil dat zij wél het biologische keurmerk bezitten (sinds jaargang 2020). Sinds het aantreden van Anthony is het bedrijf zelfs steeds meer biodynamisch te werk gegaan, al hebben ze vooralsnog geen Demeter-certificering. Overal wordt over nagedacht: een mooi voorbeeld dat we te zien kregen was de inzet van paarden om de wijngaarden om te ploegen in plaats van tractors, om zo de bodem van de wijngaarden niet te veel samen te drukken zodat (regen-)water sneller afgevoerd wordt en de bodem dus niet te vochtig wordt.
Waar we een dag eerder bij Thierry wat onbekendere gemeentelijke appellations te proeven kregen, betrof het hier vooral de bekende namen: Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. We beten het spits af met twee verschillende Saint-Véran wijnen: Les Chataigniers en La Vieille Vigne. Laatstgenoemde had net wat meer concentratie en diepgang. Tijd voor Pouilly-Fuissé, te beginnen met Les Vieilles Vignes en La Haut de la Roche. Beide prachtig, met een lichte voorkeur voor de laatstgenoemde vanwege iets rijper fruit en iets meer body.
Daarna Pouilly-Fuissé Les Croux tegenover Pouilly-Fuissé Les Courtelongs: helaas twee wijnen die wij (vooralsnog) niet in ons assortiment hebben, maar absoluut het proeven waard zijn. We sloten af met Premier Cru: Pouilly-Fuissé Premier Cru Sur La Roche 2021 vs. 2016. De oplettende lezer heeft wellicht door dat het woord ‘roche’ nu al voor de tweede keer voorbij komt. Bij de eerder geproefde Haut de la Roche zijn de druiven gebruikt uit de wijngaard die boven de 400 meter hoogte ligt, terwijl er voor de premier cru alleen druiven gebruikt mogen worden die onder de 400 meter hoogte groeien. Enfin, ik hoef hier natuurlijk niet toe te lichten wat we mooier vonden, maar het was erg indrukwekkend om het rijpingspotentieel van deze wijn te proeven. Fantastische wijn en met iets meer dan €30 per fles een zeer interessante prijs/kwaliteitverhouding. Prachtige wijnen met respect voor de natuur, van warme en gastvrije mensen. Een domaine uit het boekje!
Anthony en Jacques Saumaize.
Rue des Dames, 71150 Bouzeron. We werden ontvangen door Xavier Moissenet, eigenaar en oprichter van het domein. Xavier begon in 2014 in Bouzeron en bezit 4,5 van de in totaal 60 hectare die deze appellation rijk is, met wijnstokken va 65 tot 85 jaar oud. Bouzeron is een beetje een vreemde eend in de bijt: niet chardonnay, maar aligoté (slechts 6% van de gehele aanplant in de Bourgogne) is hier het verplichte druivenras voor de witte wijnen. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en is in enkele wijngaarden ook begonnen met biodynamische teelt: wat dat betreft een pionier in de Côte Chalonnaise waar ronduit weinig biologisch gewerkt wordt (laat staan biodynamisch).
Uiteraard werd er behoorlijk wat aligoté geproefd. We begonnen met de enige wijn van Xavier die wij (vooralsnog) in ons assortiment hebben: de Bouzeron Les Clous Aligoté. Die kennen we, en vinden we mooi! Aligoté heeft flink meer zuren dan chardonnay, resulterend in wijn met meer frisheid (niet onbelangrijk in een opwarmend klimaat). Vervolgens proefden we zijn vers gebottelde Les Corselles Aligoté: 90 jaar oude stokken, houtgerijpt. Dikker en voller, erg mooi. Hier kregen we ook de 2014 van te proeven (de eerste oogst van Xavier), en dat was super!
Vervolgens kregen we de eerste IGP-wijn van de reis te proeven: de Terra Mater, een blend van pinot blanc, pinot gris en chardonnay. De pinot gris kwam behoorlijk duidelijk tot uiting door de ietwat tropische aroma’s. We sloten af met Mercurey (Xavier bezit ook anderhalf hectare in deze appellation): beide rood, de eerste uit het noordelijke deel van Mercurey, de tweede uit het zuidelijke deel. Laatstgenoemde was geconcentreerder en voller, en dus favoriet onder de proefgroep. We bedankten Xavier en reden een kwartiertje in zuidelijke richting voor ons laatste bezoek.
De oudste aligoté-stokken van Xavier.
19 Rue de Jamproyes, 71640 Mercurey. François nam dit domein in 1990 over van zijn vader, en is daarmee de 11e generatie van de familie die op dit domein werkt. Hij doet dit samen met zijn vrouw Emmanuelle, en sinds 2018 neemt ook dochter Jeanne deel aan de bedrijfsvoering. Van de in totaal 670 hectare in Mercurey beheren zij er 14, waarbij de focus op rode wijn ligt, maar er ook zeker een aantal prachtige witte wijnen gemaakt worden.
We begonnen dan ook met wit: La Brigadière en premier cru Les Veleys. Ik moet bekennen dat mijn eigen proefnotities verloren zijn gegaan in de cloud, en ik de proefnotities van collega Wouter erop nageslagen heb om een beeld te schetsen van dat wat geproefd werd (dankjewel Koot!). Beide witte wijnen (gewoon weer de vertrouwde chardonnay) waren net gebotteld en dus nog behoorlijk fris, maar dat bracht het krachtigere (zuidelijkere) profiel mooi in balans. De rode wijnen waren nog niet gebotteld, dus die werden rechtstreeks uit de cuve geproefd. Allereerst de Vieilles Vignes: sappig en fruitig met een wat lichte structuur. Vervolgens werden er twee premiers cru’s naast elkaar geproefd: Les Veleys en Les Naugues (ook beide direct uit de tank). Het grote verschil met de Vieilles Vignes was toch de structuur: de rendementen (hoeveel sap je uit een bepaald aantal hectare mag verkrijgen) zijn hier bewust (en omdat de AOP het verplicht) lager gehouden voor een vollere, rijkere wijn. En dat is gelukt! Beide heerlijk en met een mooi bewaarpotentieel. Als laatste kregen we de Révélation te proeven (niet te verwarren met onze Révélation-wijnen van Laurent Delaunay). De Révélation van Raquillet betreft een assemblage van zijn beste vaten uit de verschillende premiers cru’s, met een langere houtrijping (18 maanden i.p.v. 12) van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van ruim 110 jaar. Zacht, rond, vol en rijk: werkelijk fantastisch. Helaas (nog) niet bij ons verkrijgbaar, maar wie weet…
Josephine proeft rode Mercurey direct uit de tank!
We bedankten François en schoven een half uur later aan voor ons laatste avondmaal bij La Maison du Colombier in Beaune. Een mooie afsluiter van een fantastische vierdaagse. En vast niet de laatste keer dat we hier zijn geweest.. au revoir, Bourgogne!
Wijnpakketten met het mooiste uit de Mâconnais en Côte Chalonnaise zijn te bestellen via onze website. Bekijk voor meer Bourgogne ook onze pagina over April Bourgognemaand. Je vindt hier leuke wijnpakketten, links naar onze eerdere Bourgogneblogs en nog veel meer leuks.