Chardonnay is misschien wel de bekendste witte wijndruif. Zijn oorsprong ligt in de Bourgogne, maar dit druivenras staat tegenwoordig overal ter wereld aangeplant. In tegenstelling tot veel andere druiven, is chardonnay een makkeljke druif in de wijngaard. Door zijn relatief neutrale karakter, leent chardonnay zich erg goed voor veel verschillende stijlen wijn - van fris en ziltig, tot rijp en houtgelagerd.
Bekijk hier ons aanbod met chardonnay wijnen.
De Chardonnay Révélation van Badet-Clément is al jaren één van de absolute toppers in ons assortiment. Liefhebbers van volle, krachtige chardonnay met een mooie eikenhoutrijping zijn vaak verrast door de prijs-kwaliteitverhouding van deze witte wijn.
Italiaanse witte wijn met de geur van karamel, boter en overrijp wit fruit. De smaak is heerlijk zacht. Erg lekker bij licht gekruide vis of gevogelte, maar ook heerlijk om zo te drinken.
Zuid-Franse witte wijn met een korte houtrijping: een typische, fruitige chardonnay met een sappige, volle smaak. Heerlijk bij koude schotels, visgerechten en salades.
Verfijnde mousserende witte wijn uit de Franse Bourgogne. De geur is licht fruitig en de smaak opvallend zachtdroog. Perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden.
Verfijnde mousserende witte wijn uit de Franse Bourgogne. De geur is licht fruitig en de smaak opvallend zachtdroog. Perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden.
Zuid-Franse witte wijn met een aroma van groene appel, boter en eiken. De smaak is vol, krachtig en fris. Uitstekend bij pasta, vis, mosselen, garnalen en rivierkreeftjes.
Eikengerijpte, volle witte wijn met een verleidelijke geur van gekonfijte citroen, perzik, abrikoos, vanille en geroosterde noten. Krachtig van smaak met rijp citrusfruit, roomzachte vulling en milde zuren. De afdronk is lang met brioche en gebrande boter.
Geurige droge witte wijn uit Australië, met de frisse geur van citrus, rijp fruit en toastnuances. Uitstekend om zo te drinken, maar ook geschikt bij vele vis- en voorgerechten.
Mooi getypeerde, rijpfruitige witte Bourgogne met een verfijnde geur van appel, meloen, citroen en brioche. De smaak is vol en romig met een verkwikkende frisheid. Soepele finale met licht boter en limoenschil.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Dankzij de zachte smaak ideaal als aperitief, maar ook lekker bij vis met stevige saus!
Tussen de beroemde wijndorpen Meursault en Pommard ligt in Saint Romain het Domaine Alain Gras. Zijn wijngaarden behoren tot de hoogst gelegen van de hele Bourgogne. En dat is een groot voordeel in de huidige klimaatverandering.
Tussen de beroemde wijndorpen Meursault en Pommard ligt in Saint Romain het Domaine Alain Gras. Zijn wijngaarden behoren tot de hoogst gelegen van de hele Bourgogne. En dat is een groot voordeel in de huidige klimaatverandering.
Eikengerijpte, elegante witte wijn met aroma’s van appel, meloen, limoen en rokerig eiken. De smaak is soepel en romig met rijp geel fruit en een mooie frisheid. Aanhoudende afdronk met nuances van brioche en hazelnoot.
Prachtige, roomzachte droge witte wijn met een verfijnde geur van meloen, perzik, citroen en brioche. De smaak is vol en sappig met rijp geel fruit en een opwekkende frisheid. Aanhoudende finale met nuances van roomboter en toast.
Krachtige droge witte wijn met een intens aroma van rijpe tropische vruchten, zoals mango en ananas, toast en eikenhout. De smaak zet krachtig en rond in en ontwikkelt zich geurig met een zachte en aanhoudende afdronk.
Je vindt chardonnay in alle soorten en maten. Er zijn de elegante chardonnays uit Chablis, die vaak naar groene appel, citrus en natte kiezels ruiken. Maar ook veel vette, eikenhoutgerijpte wijnen uit Californië of Australië worden van chardonnay gemaakt. En vergeet de mousserende wijnen uit de Champagne en daarbuiten niet!
Chardonnay is een veelzijdige druif, omdat hij van zichzelf niet heel aromatisch is - in tegenstelling tot zijn traditionele tegenhanger sauvignon blanc. Door dit vrij neutrale aroma en mooie natuurlijke zuurgraad, zijn wijnen van chardonnay zeer geschikt om op eikenhouten vaten te worden opgevoed. In de Bourgondische manier van wijnmaken, vindt daarnaast vaak ook bâtonnage (het omroeren van de gistresten) plaats. Het resultaat is vaak een wat vollere witte wijn, met aroma's van fruit, toast, boter en soms zelfs noten of vanille. Sauvignon blanc geeft daarentegen uitgesproken aromatische witte wijnen en wordt in de meeste gevallen niet op eikenhout opgevoed om die typische druifeigen aroma's te behouden. Vaak, maar niet altijd, worden de wijnen van sauvignon als frisser (en daardoor ook droger) ervaren dan die van chardonnay.
Sommige wijndrinkers zijn van mening dat chardonnay zoeter is dan sauvignon blanc. Feitelijk is dit niet zo, omdat het suikergehalte (en daarmee de zoetheid) van een wijn niet per sé afhankelijk is van een druivenras, maar begrijpelijk is die opmerking wel. Omdat "typische" chardonnaywijnen vaak een opvoeding op eikenhout krijgen - soms zelfs zwaar getoast Amerikaans eikenhout - krijgen ze een aroma dat doet denken aan vanille, kokos, noten en zelfs karamel. Die geur kan in combinatie met rijpere fruittonen, wanneer de wijn bijvoorbeeld uit een warm klimaat komt, de associatie met zoet oproepen. Toch zijn de veruit meeste wijnen van chardonnay niet zoet maar droog.
De chardonnaywijnen die misschien wel het meest droog smaken, komen uit het noordelijkste puntje van de Bourgogne: Chablis. Door het koele klimaat blijven de chardonnaydruiven hier een hoge natuurlijke zuurgraad behouden. Omdat chablis in veel gevallen geen eikenhoutopvoeding ondergaat, wordt de frisdroge, soms zelfs ziltige smaak extra benadrukt. Daarmee is chablis zeer geschikt als aperitief of als begeleider van oesters. Datzelfde geldt ook voor champagne, waar chardonnay één van de belangrijste druivenrassen is. Champagnes die met alléén chardonnay worden gemaakt - zogenaamde blanc de blancs - worden vaak door eenzelfde friisheid getypeerd.
‘ABC’ (Anything but Chardonnay) is een term die ontstaan is in de Verenigde Staten vanwege de hele volle, overdreven houtgerijpte chardonnays. Na een periode van populariteir, begon dit type chardonnay een deel van het wijndrinkend publiek tegen te staan. Sommige consumenten gingen zover dat het niet uitmaakte wat ze te drinken kregen, als het maar geen chardonnay was: Anything But Chardonnay. Deze beweging heeft tot de realisatie geleid dat zorgvuldig houtgebruik bijdraagt aan de drinkbaarheid (en daarmee de verkoopbaarheid) van chardonnaywijnen.
Hoewel naar onze mening houtrijping altijd voorzichtig moet worden ingezet, zijn er nog altijd veel liefhebbers van volle, vette witte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Bernardus chardonnay of de Bread and Butter chardonnay uit Californië. Deze merkwijnen zul je bij ons in de winkel niet aantreffen, maar in dezelfde stijl hebben we een mooi assortiment beschikbaar. We hebben onze favoriete vette chardonnays speciaal voor liefhebbers van deze wijnen verzameld op onze vette chardonnaypagina.