Verdejo is een wit druivenras dat voornamelijk in Spanje wordt verbouwd. De naam van het druivenras is bijna synoniem aan Rueda, de streek waar hij veruit het meest staat aangeplant. Toch is de druif tegenwoordig ook buiten Rueda te vinden, zoals in Almansa. Het is een druivenras waar frisse, geurige wijnen uit voortkomen met citrustonen, tropisch fruit en bloesem in de geur. De wijnen hebben vaak een frisse afdronk met een subtiel bittertje. Wijnen gemaakt van verdejo zijn over het algemeen vooral geschikt om jong gedronken te worden - wacht niet langer dan 2 tot 3 jaar na de oogst.
Bekijk hier ons aanbod verdejo wijnen.
Passievrucht, verse ananas, groene banaan. Hm! Volle aanzet, weer een berg fruit, meloen, limoen in de finale.
Expressieve en tegelijk verfijnde witte wijn met aroma’s van kweepeer, perzik, anijs en vuursteen. Ranke stijl met puur fruit, een opwekkende frisheid en mooie crèmigheid in de smaak. De afdronk is soepel en aanhoudend. Lekker om solo te drinken of bij de borrel.
Geurige, droge witte wijn uit Spanje, met de geur van guave, citrus en specerijen. De smaak is fris, sappig en soepel. Heerlijk om te drinken als aperitief, maar ook lekker bij vis.
Krachtige, op eiken gerijpte droge witte wijn uit Spanje, met de intense geur van nieuw eikenhout en exotisch fruit. De volle smaak komt prima tot z'n recht bij gegrilde schaaldieren of in olie gebakken vis.
Passievrucht, verse ananas, groene banaan. Hm! Volle aanzet, weer een berg fruit, meloen, limoen in de finale.
Flesinhoud: 1500 ml
Droge witte wijn met een aroma van groene appel, citrus en wat toast. De smaak is droog, evenwichtig, sappig en fris. Heerlijk bij zowel gestoofde als gebakken vis of bijvoorbeeld paella!
Een zuivere, sappige, droge witte wijn met een stuivend aroma van limoen, perzik, granny smith plus anijs en munt. De smaak is levendig fris en intens fruitig. Prima aperitief, ook goed bij koude schotels van zeevruchten.
Expressieve, fruitige, frisdroge witte wijn met tonen van gele perzik, meloen, kweepeer, anijs en toast. Toegankelijk en heerlijk sappig van smaak met een opwekkende frisheid en mooie souplesse. De finale is frisdroog en aanhoudend met geel fruit.
Heerlijk verfrissende witte wijn met aroma’s van peer, perzik, anijs en groene kruiden. Ranke stijl met een intens fruitig karakter en verkwikkende frisheid. Aanhoudende finale met nuances van limoenschil en amandel.
Soepele, droge witte wijn uit Spanje met een aangenaam aroma van geel fruit, meloen en licht toast. Zacht van smaak. Heerlijk als aperitief, maar ook erg lekker bij koude en warme visgerechten.
De druif verdejo brengt over het algemeen heel aromatische wijnen voort, met veel typische druifeigen aroma's van citrusfruit, groene kruiden en bloesem. Dat de wijnen van verdejo zo stuivend zijn, komt door zogenaamde thiolen die bij de vergisting van dit druivenras worden gevormd. De voorloperstoffen hiervoor zijn aanwezig in de schil van de verdejo-druif, maar ook in veel andere aromatische druivenrassen zoals sauvignon blanc. Het hoge gehalte aan thiolen is verantwoordelijk voor geuren van citrus (grapefruit) en tropisch fruit (mango, passievrucht). Om deze aantrekkelijke frisse aroma's te behouden, worden de wijnen vaak relatief koel vergist en word gebruik gemaakt van een koude voorinweking. Verdejo wordt meestal niet op eikenhout opgevoed, om de druifeigen aroma's niet te overstemmen.
Ben je een liefhebber van verdejo? Dan laten we je graag kennismaken met onze verdejo top-3!
Misschien vind je het als verdejo-drinken ook leuk om eens iets anders te proberen. In dat geval raden we je aan om wijnen te proeven van andere aromatische druivenrassen, zoals sauvignon blanc, viognier, riesling of zelfs gewürztraminer. Elk van deze druiven heeft natuurlijk zijn eigen smaakprofiel, maar één factor hebben ze gemeen: je kunt ze van een afstand al ruiken!
De meeste van de verdejo-druif zijn perfect geschikt om los gedronken te worden, bijvoorbeeld als aperitief of bij de borrel. Ze hebben niet per sé eten nodig om goed tot hun recht te komen. Daarmee willen we natuurlijk niet zeggen dat je verdejo niet bij de maaltijd kunt drinken. De meest logische combinaties zijn frisse, smaakvolle gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een salade met citrusvruchten of een friszure dressing, maar ook magere vis met olijfolie, kappertjes en gegrilde groene asperges is een heerlijke combinatie. Door zijn aromatische intensiteit is verdejo ook een heerlijke match met gamba´s van de grill (knoflook, please!). En vollere wijnen van verdejo kunnen prima geschonken worden bij een mooie Spaanse paëlla of een Portugese arroz de marisco.