Port is een van de klassieke versterkte wijnen van de wereld. Deze traditionele Portugese drank is vernoemd naar de stad Porto, waar hij wordt gemaakt. Alhoewel, de druiven voor port komen van wijngaarden verder landinwaarts in de Douro-vallei en de kelders van de wereldberoemde "port-shippers" bevinden zich niet in Porto zelf, maar in het tegenovergelegen Vila Nova de Gaia. Veel wijnliefhebbers kunnen ook een mooie port waarderen, bijvoorbeeld als klassieke begeleider van een kaasplateau of bij chocoladedesserts.
Ben je op zoek naar een mooie port? Bekijk dan hieronder ons assortiment portwijnen.
Fraaie Tawny met een verfijnde, ontwikkelde geur van tabak, pruimedant, vijg, gebrande noten en kaneel. Toegankelijk en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en zachte tannine. Mooi bij notengebak met karamel of harde, oude kazen.
Zeer complexe port met een gerijpte geur van pruimedant, noot, kruidnagel, rook en karamel. Vol, zacht en zoet van smaak met evenwichtige zuren en versmolten tannines. De finale is lang met nuances van dadel en toast.
Jonge, robijnrode Port met jamachtig fruit van kers, pruim, blauwe bes plus specerijen (jeneverbes, kruidnagel). Mildzoet en mooi sappig in smaak met evenwichtige frisheid en soepele tannines. Fraai in combinatie met een lichtpittige blauwe kaas of een chocoladedessert.
Licht goudgele Port met een subtiele geur van gekonfijte citroen, sinaasappelschil, vijg en karamel. Vol, zacht en mildzoet van smaak met gebalanceerde zuren. Drink ‘m licht gekoeld als aperitief, gewoon puur of als Port Tonic (witte Port, tonic, ijs en citroen).
Verrfijnde Tawny met een complexe, gerijpte geur van pruim, dadel, tabak, rozijnen en karamel. De smaak is delicaat en volzoet met gedroogd fruit, zachte tannine en milde zuren. Heerlijk bij noten- en chocoladedesserts of gerijpte harde kazen.
De veertig jaar oude Tawny van Quinta da Romaneira is een absolute must voor iedere serieuze Portliefhebber. Wat een ongelofelijk mooie, complexe en verfijnde wijn! Hij komt dan ook niet van het minste huis.
Krachtige, volle rode Port met een intense geur van jammy fruit (pruim, kers), rokerig eiken, gebrande noten en peper. Krachtig en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en soepele tannine.
Licht amberkleurige port met een gelaagde geur van gedroogde pruim, vijgenpasta, munt en geroosterde noten. Krachtig en volzoet van smaak met fijne tannines en milde zuren. Een dessert op zich! Ook fraai bij gerijpte, harde kazen, of bij een noten- of chocoladedessert.
Diep robijnrode Port met een intense geur van zwarte bes, braam en cederhout. Krachtig, vol en mildzoet van smaak met jammy fruit, rijpe tannines en gebalanceerde frisheid. De finale is lang met rozijnen en rokerig eiken.
Port, ofwel portwijn, is een versterkte wijn die oorspronkelijk uit Portugal komt. De geschiedenis van deze heerlijke wijn gaat terug tot de 17e eeuw. Engelse handelaren ontdekten tijdens de oorlog met Franrijk - waar zij voorheen hun wijnen vandaan haalden - de wijnen van Portugal en begonnen deze naar Engeland te exporteren. Hoewel al enkele eeuwen een goede handelsrelatie tussen Portugal en Engeland bestond, en een belangrijk deel van de Noord-Portugese wijnen ook in die tijd naar Engeland werd geëxporteerd, nam de export tijdens het Frans-Engelse conflict een vlucht. Omdat de lichte wijnen van de Minho (waar de hedendaagse vinho verde vandaan komt) door de Engelse wijndrinker als dun en stroef werd ervaren, gingen Britse handelaren in Portugal op zoek naar andere wijnen. Ze vonden deze in de Douro vallei en het handelscentrum voor Portugese wijnexport naar Engeland kwam terecht in de stad Porto (Oporto in goed Portugees). Om de wijn te beschermen tijdens de lange zeereis naar Engeland, werd het gebruikelijk een scheut brandewijn toe te voegen. Hierdoor bleef hij beter houdbaar. In tegenstelling tot de port die we nu kennen, gebeurde dit versterken niet tijdens de vergisting, maar erna.
Pas in de 18de eeuw werd geëxperimenteerd met het versterken van de wijn tijdens de vergisting en gaandeweg werd dit deel van het gebruikelijke wijnmaakproces. De resulterende smaak is vanzelfsprekend zoeter en rijker dan voorheen. In dezelfde eeuw kwam men tot de ontdekking dat versterkte portwijnen een lange rijping op vat kunnen doorstaan en zo meer aantrekkeljke smaken en aroma's ontwikkelen. De volgende eeuwen zou de ontwikkeling van portwijnen zich verbreden, met de komst van o.a. vintage port, age stated tawny ports en late bottled vintage port.
Er zijn verschillende soorten portwijn, elk met zijn eigen kenmerken. Ruby port is misschien de meest bekende stijl en wordt gekenmerkt door zijn robijnrode kleur en fruitige smaak van bramen, zoete kersen en likeur. Tawny port heeft een bruin-rode kleur en heeft een meer nootachtige smaak, vaak met tonen van gedroogd fruit. Afhankelijk van de rijpingsduur, kan tawny port van betrekkelijk eenvoudig tot zéér intens, complex en kostbaar variëren. Vintage port wordt door velen gezien als de top van de kwaliteitspiramide in port. Hierovor worden de druiven van de hoogste kwaliteit gebruikt, uit één specifiek oogstjaar - in tegenstelling tot de meeste tawny en ruby ports, die worden geassembleerd uit diverse jaren. Deze exclusieve port wordt door de meeste producenten alleen in de beste jaren uitgebracht. Na een vrij korte rijping op vat wordt de portwijn op fles gebracht, om daarin verder te rijpen. Het is een wijn die zich decennialang kan ontwikkelen in de fles en daarmee een complexe smaak verkrijgt.
Portwijn (of Port, zoals het meestal wordt genoemd) wordt gemaakt met druiven uit de Douro-vallei in Portugal, waar de wijngaarden als terrassen op de hellingen langs de rivier de Douro liggen. De druiven worden met de hand geplukt en worden vervolgens traditioneel met de voet geplet in granieten kuipen (lagares). Vervolgens wordt de wijn gefermenteerd en versterkt met brandewijn om de gisting te stoppen. Het resultaat is een zoete, versterkte wijn met een hoog alcoholgehalte van doorgaans tussen de 19 en 22 procent. Na de vinificatie volgt een rijping op vat die, afhankeljk van de beoogde stijl, anderhalf jaar tot decennialang kan duren.
Er zijn verschillende druivensoorten die worden gebruikt om portwijn te maken, maar de belangrijkste zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca. Deze druiven hebben allemaal verschillende eigenschappen die bijdragen aan de smaak van de wijn. Touriga Nacional is bijvoorbeeld een druivensoort die bekend staat om zijn rijke, intens fruitige smaak en stevige tannine, terwijl Tinta Roriz (tempranillo) een meer rood-fruit gedomineerde, iets kruidige smaak meebrengt. Naast deze "grote drie" worden ook druiven als Tinto Cao en Tinta Barocca gebruikt. Veel van de terraswijngaarden in de Douro-vallei zijn zo oud, dat niet geheel bekend is welke druiven er exact staan aangeplant.
De Douro-vallei is een prachtige regio met steile hellingen en terrasvormige wijngaarden die tot aan de rivier de Douro reiken. De regio staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn natuurlijke schoonheid en zijn lange geschiedenis van wijnproductie. Het is een populaire toeristische bestemming en een geweldige plek om te genieten van de heerlijke portwijnen die deze regio te bieden heeft. Tegenwoordig wordt er in de Douro een groeiend aandeel onversterkte wijnen gemaakt. Bekijk daarvoor eens onze pagina over wijnen uit de Douro.
Ben je op zoek naar een mooie port, als cadeau of om zelf van te genieten? Bij Wijnwinkel Marius in Den Haag vind je een ruime selectie portwijnen, vooral van topproducent Quinta da Romaneira. Kom gezellig langs en laat je adviseren over port door onze wijnspecialisten. We helpen je graag om een mooie port uit te kiezen.
Woon je niet in de buurt of heb je geen tijd om langs te komen? Bestel dan eenvoudig jouw favoriete port online via onze webwinkel Mariuswijn.nl. Hier vind je ons gehele assortiment portwijnen. Heb je advies nodig? Maak dan gebruik van onze chat, stuur een e-mail of neem telefonisch contact op. Heb je een keuze gemaakt, dan bezorgen we jouw port graag bij je thuis. Vanaf 75 euro betaal je geen bezorgkosten.