De Côtes de Provence is de brede herkomstbenaming voor wijnen uit een uitgestrekt gebied binnen de Provence. Een groot deel van de aanplant is te vinden in het departement Var. De productie van Côtes de Provence bestaat voor ruim driekwart uit droge rosé met een bleke tint – hét handelsmerk van de Provence. Deze rosés worden gemaakt van de blauwe rassen grenache en cinsault. Interessante rode wijnen zijn afkomstig van cabernet sauvignon, syrah en mourvèdre, naast de al genoemde grenache en cinsault. Wit komt onder meer van rolle, buiten de Provence beter bekend als vermentino.
Franse rosé met een fruitig aroma van aardbei en framboos. De smaak is zacht, droog en soepel. Heerlijk als aperitief, bij salades of in combinatie met vis.
Sappige Franse rosé met een subtiel aroma van kruiden en fijn rood fruit. De romige smaak past goed bij salades met vis en olijfolie, gegrilde vis of vleesgerechten.
Volrode Franse wijn met een aroma van rood fruit en kruiden. De pittige, intense smaak past - jong gedronken - goed bij kruidige gerechten. Eenmaal gerijpt erg lekker bij geroosterd vlees, lamsbout of gerijpte kazen.
Verleidelijke, fruitige rosé met een sprekende geur van bosaardbei, watermeloen, perzik en anijs. Heerlijk sappig met klein rood fruit en een mooie frisheid in de smaak. De finale is soepel en droog.
Franse rode wijn met een intense geur en smaak. Jong gedronken past deze wijn heel goed bij licht gekruide gerechten. Gerijpt erg lekker bij kalfsvlees of fijn gevogelte.
Krachtige Franse rosé, met de geur van fruit en kruiden en een pittige, droge smaak. Erg lekker bij bouillabaisse, gegrilde vis of kruidig lamsvlees. Het lekkerst uit een karaf!
Rimauresq is voornamelijk bekend geworden door zijn prijswinnende rosé. Het terroir (zand- en kalkgronden) met een koele noord-west-expositie zorgt voor een relatief lange en vooral evenwichtige rijping van de druiven met een uitstekende zuur-suiker balans.
Franse rosé met de verfijnde geur van framboos en lichte kruiden. De smaak is vol, sappig en evenwichtig: erg lekker bij schaal- en schelpdieren, gegrilde vis en gevogelte.
Franse rosé met een subtiel aroma van kruiden en fijn rood fruit. De smaak is complex en aanhoudend. Lekker bij Zuid-Franse klassiekers zoals salades met vis en olijfolie, gegrilde vis en vleesgerechten.
Flesinhoud: 1500 ml
Zalmroze rosé met een opwekkende geur van rozenbottel, framboos, perzik en meloen. De smaak is krachtig, vol en intens sappig met een levendige frisheid. Mooi droog en indrukwekkend lang in de finale met klein rood fruit, anijs en laurier.
Droge witte wijn uit de Franse Provence, met een subtiel aroma van klein geel fruit en bloemen. De krachtige smaak past heel goed bij bouillabaisse, visgerechten en wit vlees.
Rijp rood fruit en licht eiken vormen het aroma van deze Franse rode wijn met een volle, krachtige smaak. Jong gedronken erg lekker bij kruidige vleesgerechten, gerijpt heerlijk bij wild.
Franse rode wijn, gemaakt van de mourvèdre-, grenache- en cinsaultdruif. Kruidig, fruitig aroma en een volle, krachtige smaak. Deze pittige wijn is heerlijk bij gegrild vlees of wild.
Kenmerkende Provençaalse rosé met een zalmroze tint en een fijn aroma van klein rood fruit en kruiden.
Geen streek in de wereld is meer beroemd om zijn rosé dan de Côtes de Provence. Met zijn verfijnde aroma's van rood fruit, elegante body en sappige doordrinkbaarheid is dit het meestgezochte type rosé. De zalmkleurige wijnen worden niet voor niets gedronken van de Côte d'Azur tot de Californische kust. De zo typerende lichte kleur van klassieke provence rosé komt tot stand door de schillen van de druiven kort te laten weken in het sap. De veelgebruikte druivenrassen cinsault en grenache hebben beide relatief weinig pigment in hun schillen, waardoor de tint van de wijn mooi lichtroze blijft.
De keuze in roséwijnen is reuze. Maar wat is nou de lekkerste Provence rosé? Meer dan bij veel andere Franse streken, is de markt voor Provence rosé overspoeld met "merkwijnen". Denk hierbij aan wijnen met uitgesproken labels of hippe (drieletter)namen, zoals MiP en AIX. Onze overtuiging is dat de kwaliteit van wijn voorop moet staan, niet het merk. De keuze die we jaren geleden hebben gemaakt voor Rimauresq rosé - een klassieke wijn en Cru die niet vanuit een marketingidee of een hip label is ontstaan - is dan ook puur op smaak gebaseerd. Gelukkig zijn er meer dan voldoende wijnliefhebbers en wijnschrijvers die de kwaliteit van deze rosé onderschrijven. Rimauresq is diverse keren uitgeroepen tot beste rosé van het jaar door de Telegraaf en haalt regelmatig het podium in diverse wijnconcoursen.
Wordt er in Provence dan alleen maar rosé gemaakt? Gelukkig niet! Enkele van de mooiste wijnen in ons ruime assortiment Franse rode wijnen komen uit deze zonnige streek. Denk bijvoorbeeld aan de prijswinnende wijnen van het biodynamische Domaine Richeaume, waarvan zelfs de Franse president Macron onder de indruk was. Of ontdek het bewaarpotentieel van mourvèdre in een rode Bandol, zoals die van Domaine de la Tour du Bon. Ook witte Provencewijnen kunnen verrassen. Vaak is de lokale druif rolle (vermentino) de basis voor delicate, sappige witte wijnen. Ze komen het beste tot hun recht bij zonnige visschotels of Zuid-Franse klassiekers als bouillabaisse.
Voor veel wijnliefhebbers gaan de eerste zonnige dagen van het voorjaar gepaard met een mooi glas Provence rosé. Zorg dat je jouw favoriete rosé op tijd in huis haalt en bestel direct bij Wijnwinkel Marius in Den Haag. Hiet vind je een fijne selectie rosé uit de Provence, maar uiteraard ook uit andere streken in Frankrijk (en daarbuiten). Een order plaats je eenvoudig op Mariuswijn.nl, waarna we je bestelling graag bij je thuis komen leveren. Bestel je voor meer dan €75, dan worden er bovendien geen bezorgkosten berekend!