Hasegawa Shuzo Co., Ltd.

Japan Japan - Niigata Prefecture

Hasegawa Shuzo brouwt sake om laagdrempelig van te genieten: bij feestjes, als digestief of gewoon om even tot jezelf te komen. Dit wil niet zeggen dat het geen sake voor bij de maaltijd is: ze proberen juist sake te maken die bij vele erschillende gerechten gedronken kan worden, zonder dat ze het eten in de weg staan. Het gebruikte water voor het brouwproces komt van de lokale Shinano rivier. Dit leidt tot zachte, ronde sake met een verfrissende afdronk, met een mooi balans tussen droog en zoet, met behoud van de smaak van de rijst. Het is een kleine, lokale brouwerij, en dus wordt er bij elke batch veel aandacht geschonken aan het productieproces. Een ware ambacht!

De brouwerij stamt maar liefst uit 1842, toen onder voorwaarde dat de sake werd gebruikt voor religieuze ceremonies. Sinds 1955 is het een erkende coöperatie. In 2004 richtte een flinke aardbeving veel schade aan: met name de opslagruimte voor de sake werd behoorlijk beschadigd. De jaren daarna stondne in het teken van wederopbouw. Na herstelwerkzaamheden werd de opslagruimte (gebouwd in 1886) in 2012 benoemd tot geregistreerd cultureel erfgoed. In 2014 werd er zelfs een eigen bottling line gerealiseerd. In hetzelfde jaar kwam het brouwproces onder toezicht van gerenommeerd toji (= brouwmeester) Koichi Takahashi, die in 2016 werd opgevolgd door de huidige toji Tadaji Sawanaka. 

In Nagaoka, de stad waar de brouwerij is gevestigd, heerst een koel klimaat. De tempraturenverschillen tussen dag en nacht zijn minimaal, wat leidt tot een evenwichtige rijping van de rijst. De jaarlijkse sneeuwbuien zorgen ervoor dat de bodem continu voorzien is van genoeg water voor de rijstplanten. Het water dat gebruikt wordt voor het brouwproces komt uit de Nagaoka Higashiyama bergen, en is puur en zuiver. Hier wordt heldere, zuivere sake mee gebrouwen met prahctige aroma's en een licht, elegant karakter.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.