De Shata Shuzo brouwerij werd opgericht in 1823 in de Hokuriku regio (dichtbij Kanazawa) in prefectuur Ishikawa. Inmiddels staat alweer de 8e generatie aan het roer van dit familiebedrijf. Hun bekendste sake's zijn de Tengumai sake's. Tengu is een Japanse benaming voor mythische wezens die doen denken aan trollen, en mai is het onvoltooid deelwoord van 'dansen'. Samen betekent Tengumai dus 'de dansende trol': zelfs de mythische, mysterieuze trollen willen dansen uit vreugde na het drinken van deze sake.
Shata Shuzo brouwt vooral sake op basis van yamahai: de Ishikawa prefectuur staat dan ook bekend om deze productiemethode. De yamahai productiemethode wordt al eeuwen toegepast door sake brouwers en leidt tot sake met veel umami en een hoog zuurgehalte, en vaak een bovengemiddeld alcoholpercentage. Dit zijn bij uitstek sake's om warm (rond de 50 graden Celsius) te serveren, maar probeer ze ook zeker gekoeld om zo de fruitige kant te belichten van deze zeer veelzijdige sake. Shata Shuzo ligt in de luwte van Mt. Haku, een van de grootste vulkanische bergen van Japan. Het water dat via dit gebergte naar beneden stroomt wordt op een natuurlijke wijze gefilterd door het vulkanische gesteente, en is daarom zeer geschikt voor het brouwen van pure, zuivere sake.