Lekkere wijn recepten

Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min.

Ingrediënten voor 8 stuks

  • 500 g zoete aardappels
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el + extra olijfolie
  • zout en peper
  • balsamico
  • handvol basilicumblaadjes
  • 200 g jonge provolone in blokjes

Voor het deeg

  • 500 g + extra bloem
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 10 g zout
  • 2 el + extra olijfolie

Bereiding:

  1. Doe voor het deeg 500 g bloem, de gist, het zout, 2 el olie en 300 ml water in een kom en kneed er in 10-15 minuten een soepel en elastisch deeg van dat niet meer plakkerig is. Vorm een bol van het deeg en leg hem in een ingevette kom. Laat afgedekt op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Doe ze met de ongepelde knoflook in een ovenschaal en bedruip met 1 el olijfolie. Strooi er zout en peper over. Meng goed door en rooster het geheel ca. 45 minuten in de oven tot de zoete aardappel gaar is.
  3. Stort intussen het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk er voorzichtig wat lucht uit. Verdeel in 8 gelijke stukken en vorm er mooie strakke bolletjes van. Laat op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek, nog 25 minuten rijzen.
  4. Neem de aardappels uit de oven en laat kort afkoelen. Verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Druk de knoflooktenen uit de schil. Prak de zoete aardappel en de knoflook met een vork grof door elkaar. Breng op smaak met wat balsamico en evt. zout en peper.
  5. Rol de bolletjes deeg voorzichtig uit tot kleine pizzettes van ca. 15 cm Ø en leg ze op een bakplaat. Verdeel het zoete-aardappelmengsel over het deeg. Leg er wat blaadjes basilicum op en bestrooi met de provolone.
  6. Bak de pizzette in ca. 12 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bedruip na het bakken met nog wat olijfolie en de basilicumblaadjes.

Per stuk: ca. 437 kcal
15 g eiwit | 15 g vet | 58 g koolhydraten

Bronvermelding: Foodies Magazine
  Recept downloaden

Di Lenardo Vineyards Friuli Pinot Grigio 2022

Geurige, droge witte wijn uit Noord-Italië, met een frisse, licht-tintelende smaak. Lekker bij gepocheerde of gebakken vis, schaal- en schelpdieren of als aperitief.

8,5
Hamersma
2023
De Grote Hamersma: 8,5

Voornaam droog, ingetogen fruitig, deftig landelijk kruidig.
91
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 91 punten

This is spiced and tangy with notes of quince, dried herbs and citrus peel. Juicy acidity and a crisp, lemony character with a medium body and creamy finish. Drink now.
91
James Suckling
2021
JamesSuckling.com: 91 punten

A fruity and rather juicy white with a sweet-and-sour edge to the sliced peach and pineapple aromas and flavors. Full-bodied. Lots of fruit and a flavorful finish. Drink now.
8,5
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 8,5

Dit is nou eindelijk een pinot grigio die je kunt drinken met plezier. Sappige vriendelijk-fruitige wijn, een aperitief voor mooie rijke mensen die schandalig gelukkig zijn.

10,90

Vanaf 12 flessen 10,00 per fles

Even geduld a.u.b.